Saturday, September 5, 2009

Alegeri prezidentiale liber-schimbiste

La 22 noiembrie 2009 vor avea loc alegeri prezidentiale în tara de bastina, România!
Din departarea, si as putea spune detasarea canadiana, acest proces are culori si nuante cel putin ciudate caci, din cei 15 candidati oficiali de pâna acum, 10 se declara independenti (inclusiv actualul presedinte Traian Basescu) si numai 5 reprezinta un partid politic, si anume:
- Hunor Kelemen din partea Uniunii Democrate Maghiare din România,
- George Crin Laurentiu Antonescu, din partea Partidului National Liberal,
- Remus Cernea din partea Partidului Verde,
- Dan Mircea Geoana din partea Aliantei Politice a Partidului Social Democrat si Partidul Conservator si,
- Corneliu Vadim Tudor din partea Partidului România Mare.
Dar sa amintim si ceilalti candidati care sunt independentii:
- Gheorghe Piperea
- Ion Coja
- Sorin Mircea Oprescu
- Traian Basescu
- Constantin Ninel Potirca
- Miron Cozma
- Nati Meir
- Radu Duda
- Marian Bataiosu si
- fostul general si sef al Serviciului de Informare Externa, Ioan Talpes.

Ce apare si mai curios pentru o campanie electorala efectuata la aproape 20 de ani de la rasturnarea dictaturii comuniste este faptul ca, dupa cum prezinta atotputernicul internet la locatia http://www.alegeri.tv/ , numai 3 dintre candidatii respectivi afiseaza platforme electorale!
Iar acestia sunt independentii Gheorghe Piperea si Radu Duda precum si liberalul George Crin Laurentiu Antonescu.
Curiozitatea m-a facut sa cercetez aceste platforme electorale, evident considerate nefolositoare de majoritatea candidatilor la presedentia României de azi.
Sa le luam pe rând deci.
Candidatul independent Gheorghe Piperea este concis si direct: "eu vreau sa fiu presedinte" este prima fraza care apare în platforma sa electorala, dupa care urmeaza un sir de blamari si reprosuri aruncate cu darnicie pe clasa conducatoare prezenta.
Candidatul independent (?) Radu Duda este mai subtil. Ca sa-si accentueze si mai mult "independenta", manifestul dumnealui începe cu mesajul scris de mâna fostului suveran Mihai iar cele 24 de pagini ale documentului sunt maiestrit înfrumusetate cu coronite regale, piese de sah si fotografii semi-intime ale familiei regale. Am vazut chiar si o veioza eleganta si nedumerita care parca se întreba singura ce cauta acolo. Numai Harap-Alb si Mickey-Mouse mai lipseau. Textul este si el presarat cu un amalgam de referiri la Casa Regala, Fundatia Margareta, familia regala, Dunarea si Carpatii, patriotismul înfocat si alte lozinci asemanatoare condimentate pentru bun gust cu câteva englezisme. Iar pentru reculegerea finala, cititorului îi sunt prezentate la sfârsit 3 sau 4 pagini albe, goale.
Singurul candidat care a prezentat o platforma electorala serioasa este Crin Antonescu, din partea Partidului National Liberal. Asta nu înseamna ca dumnealui este cel mai bun! NU, dar documentul propus de el pe 96 de pagini abordeaza, din punctul lui de vedere, mai toate problemele pe care România le are de înfruntat la ora actuala.
Câteva remarci privitoare la ceilalti protagonisti, remarci construite din stirile cotidiene din România;
-Independentul Ion Coja expune cele doua motive pentru care vrea sa fie presedinte si anume criza demografica si de-românizarea tarii. Cam putin bibicule!
-Alt independent, Constantin Ninel Potirca declara cu avânt ca "e timpul sa fim împreuna",
-în timp ce israelianul Nati Meir, fost Partidul Romania Mare, devenit independent si el, a reusit sa-l co-opteze în lagarul sau pe manelistul Adi Minune care a declarat ca lucreaza deja la cea ce eu as numi "tichia de margaritar" a politicianului, imnul sau de campanie electorala, bine înteles o manea.
-O figura aparte este prietenul poporului, Miron Cozma ale carui drepturi civile sunt sub interdictie pe 7 ani, deci cam pâna prin anul 2014, dar care a luat hotarârea sa candideze sub lozinca "libertatea este mai presus decât viata", lozinca sterpelita cu buna stiinta de la Pintea Viteazul. Apropo, daca nu stiati pâna acum, Miron Cozma este si el independent.
-Cât despre tribunul irascibil si scandalagiu, Corneliu Vadim Tudor, vom mentiona un singur citat: "presedintele României voi fi eu sau cine vreau eu" a declarat tovarasul Vadim cu modestia care îl caracterizeaza.
-Traian Basescu, dupa ce a fost ministru în mai toate guvernele României de dupa 1989 si anume guvernele Roman, Stolojan, Ciorbea, Radu Vasile, Mugur Isarescu, "românul nostru impartial" si-a luat inima în dinti si candideaza acum ca independent.
-In ultimele zile spumosul amfitrion euro-parlamentar si "apropitar" Gigi Becali cocheteaza si el cu presa si cu idea de candida la presedentie din partea partidului pe care chiar el l-a înfiintat, Noua Generatie Crestin-Democrata.
"Pe mine ma cheam Becali si nu am facut politica niciodata influentat de alta persoana. Eu iau hotarâri în functie de cum îmi spune mie constiinta si cum îmi spune Dumnezeu la rugaciuni", a declarat Becali.
De aici se poate deduce ca dumnealui este singurul dintre aspiranti care primeste directive direct de la Dumnezeu.
Ei, si va întreb eu în încheiere, merita românii asa mândrete de candidati?

2 comments:

  1. DAAAA, sincer cred ca ii merita.

    "Bibicul" Coja, cum ii spui, nu are chiar asa putin...Are de partea lui pe unii din fostii detinuti politici pe care i-a pacalit discursul gen antisistem, are Noua Dreapta a carui mentor este si, cel mai grav...de partea lui este faptul ca extrema dreapta castiga teren intr-o Europa plina de deziluzii si care are nevoie de vinovati.
    Duda, e de domeniul trecutului, si-a luat pozele si jucarelele si a renuntat la "lupta".

    Oricum, este evident ca ai prins perfect spiritul alegerilor prezidentiale din Romania.

    Inca ceva...Imi place numele blogului, dar ma tem ca acum nu numai ca nu-i mare, dar acea Valahie la care visezi tu...nu mai exista.
    kartyca

    ReplyDelete
  2. poate nu ai bagat de seama semnul exclamarii de la sfârsitul titlului! E un semn de mirare, cu alte cuvinte!

    ReplyDelete