Se vorbeste si s-a vorbit mult despre conceptul de democratie, adica conducerea statului de alesii poporului. O idée veche si totusi noua, mai ales în modul ei de aplicare.
Cum se manifesta aceasta democratie în mod practic, pentru cetateanul de rând?
Nu prea spectaculos!
Odata la 3, 4, 5 ani putem pune un X cu betigasul pe o bucatica de hârtie iar daca suntem cu adevarat suparati si avem aprobare de la politie, putem sa ne scriem pasurile pe o bucata de carton, sa o punem în vârf de bat si sa ne plimbam pe strazi cu ea ca sa vada toata lumea ca suntem nemultumiti.
Dar, în dictionarul meu, orice institutie aleasa prin vot popular se numeste democratica.
De aceea pentru mine monarhia, oricât de constitutionala ar fi, nu este democratie adevarata. Statele Unite ale Americii , sau Elvetia sunt mai democratice în principiu decat Marea Britanie sau Olanda. De ce? Simplu: pentru ca locul privilegiat se mosteneste nu se castiga.
Poate democratia gresi? Sigur ca da! Bazati pe aparente, putem alege pe cine nu trebuie iar conducatorii alesi pot dirija tara pe cai nedorite, catastrofale. Dar atâta timp cât democratia este în vigoare, ea are calitatea de a se autocorecta.
O conceptie gresita si mult raspândita este ca Hitler a fost ales la conducerea tarii de poporul german, în mod democratic. Trebuie spus de la bun început ca aceasta nu este adevarat. La respectivele alegeri, pare-mise în 1932 sau ’33 nici un partid nu a obtinut majoritatea necesara pentru a forma guvernul. Presedintele Paul Hinderburg, la presiunile aplicate de marii industrialisti precum Fritz Thyesen, Hjalmar Schacht si altii, l-a numit pe Hitler drept cancelar cu însarcinarea de a forma un guvern de coalitie. In acest guvern nazistii aveau numai 2 portofolii ministeriale. In luptele pentru putere, nici un partid nu a reusit sa formeze o coalitie viabila si Hitler a cerut presedintelui Hinderburg sa dizolve parlamentul si sa programeze noi alegeri pentru luna martie 1933. Dar la 27 Februarie 1933 Parlamentul german (Reichstag-ul) a fost cuprins de flacari iar pentru ca un parlamentar communist olandez se afla în cladire, focul a fost pus pe seama unui complot comunist. Bazat pe acesta, a doua zi, 28 februarie, guvernul lui Hitler a interzis, nu numai Partidul Comunist ci si o serie de alte grupari politice iar parlamentarii acestora au fost arestati sau asasinati. Cu toate acestea, la alegerile din 6 martie 1933, nazistii tot nu au fost în stare sa-si asigure o majoritate absoluta în parlament asa ca Hitler a introdus o lege care dadea cabinetului, adica guvernului, puteri legislative pe o perioada de 4 ani. In acest fel atât puterea legislativa cat si cea executive se aflau în mâinile lui Hitler. Si asa Germania s-a transformat într-o dictatura.
Iar restul se stie…………
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Foarte interesant! Multe informatii necunoscute de mine.
ReplyDelete